Et spil i syv billeder om Hobros undfangelse
Dramaet foregår i 986, lige før og efter, at Harald Blåtand døde, og Svend Tveskæg afløste ham, som danernes konge. Handlingen udspiller sig på den dengang nybyggede Fyrkatborg – og beskriver både almindelige og kongelige menneskers dagligdag. “Orm og Guldfugl” handler om overgangen fra troen på aserne, dvs. det vi i dag kender – som den nordiske mytologi, til dyrkelsen af kristendommen, som Harald Blåtand som bekendt indførte i Danmark.
Overgangen fra en tro til en anden – skaber en masse spændinger på Fyrkatborgen – både hvad angår moral, kærlighed, krig og fred. Spændingerne bliver ikke mindre af, at Kong Harald og hans søn Svend Tveskæg har vidt forskellige holdninger til hvilken tro, folket skal have. Kongens og kongesønnens besøg på Fyrkatborgen – skaber mange forviklinger og megen ufred blandt undersåtterne, hvem skal de tro på – hvem skal de følge? Deres lykke afhænger af hvilken tro de bekender sig til. Spørgsmålet er hvilken af guderne, der skaber mest fred?
Stykkets personer forsøger på hver deres måde at tackle overgangen til den nye religion, der er blevet dem pålagt. Storbonden Ho, der er stykkets hovedperson, ønsker at bygge en bro over fjorden. Til dette formål ønsker Ho kongens støtte, og derfor udgiver han sig for at være lige så kristen som Harald. Ho’s datter, Frida, der også er kristen, ønsker at blive gift med Ulf, selvom han bekender sig til en anden tro. Trælkvinden Nanna ønsker at blive gift med den kristne og fornemme Ask, selvom både stands- og religionsforskelle tilsyneladende har ødelagt hendes planer på forhånd. Blandt andet i disse – stykkets to kærlighedshistorier spiller en magisk guldfugl en vigtig rolle. Spørgsmålet er, om dette levn fra den gamle religion kan måle sig med Haralds nye kristne ideer?
“Orm og Guldfugl” handler på mange måder – om ting – vi kender fra vores egen hverdag – godt 1000 år efter vikingetiden. Religionsspørgsmål, konflikter mellem generationer og ja, overvejelser om store brobygningsprojekter – for den sags skyld. Ebbe Kløvedal Reich levendegør med vanlig skarphed og lune – fortidens begivenheder, uden dog at glemme referencen til nutidens problematikker og spørgsmål. Fyrkatspillet 2021 dækker atter en gang et bredt spektrum, der er både tale om komedie, action og noget stof til eftertanke.
Forfatter: Ebbe Kløvedal Reich
Instruktør: Lars Ditlev
Foto: Jens Bækdal
Forestillinger
Fredag 28. maj kl. 19 – premiere
Lørdag 29. maj. Kl. 19
søndag 30. maj kl. 15
Tirsdag 1. juni kl. 19
Onsdag 2. juni kl. 19
Torsdag 3. juni kl. 19
Fredag 4. juni kl. 19
Lørdag 5. juni kl. 15
Lørdag 5. juni kl. 23 – midnatsforestilling
Søndag 6. juni kl. 15
Tirsdag 8. juni kl. 19
Onsdag 9. juni kl. 19
Torsdag 10. juni kl. 19
Fredag 11. juni kl. 19
Lørdag 12. juni kl. 23 – midnatsforestilling