Indvielse af Koldkrigsmuseet REGAN Vest 10. februar 2023
Tale ved Eske Møller, Realdania
Kære alle sammen.
Tak, fordi jeg må være her i dag. Jeg har jo været med på dette projekt fra den spæde start og har gennem længere tid glædet mig vildt meget til at indvie Danmarks nye Koldkrigsmuseum. Og jeg har glædet mig til yderligere at udforske de mange historier, der kan findes her – både over jorden og ikke mindst under jorden.
REGAN Vest var i mange år en velbevaret hemmelighed. Nu er bunkeren åben for alle. Og allerede før den officielle åbning er den blevet en attraktion. Og hvilken attraktion! Mere end 20.000 billetter solgt på forhånd – ikke mange museer kan være med i dén liga. Det er dejligt, at I er kommet godt fra start!
Som nævnt skulle vores direktør Jesper Nygård have holdt denne tale, men Jesper er blevet syg. Så jeg har fået lov at tage over. Jeg hedder Eske Møller, er arkitekt, som gennem hele min karriere har arbejdet med historiske huse og anlæg – de seneste 15 år i Realdania.
Realdania er en filantropisk forening med omkring 180.000 medlemmer, og vi arbejder for at skabe livskvalitet gennem det byggede miljø for alle i Danmark. Det byggede miljø kalder vi de fysiske rammer for vores liv og hverdag. Det er de rammer, hvor vi bor, går på arbejde, tilbringer vores fritid, og hvor vi holder ferie.
Siden 2000 har vi støttet små og store projekter i hele landet med omkring 22 milliarder kroner.
Flere af vores projekter handler om at puste nyt liv i bygningsarven. At give historiske bygninger nye funktioner, som så kan være med til at gavne lokalsamfundet og styrke turisme. For eksempel på steder uden for de største byer.
Som forening vil vi gerne støtte, at historiske bygninger og vores fælles kulturarv bliver en del af hverdagslivet. Som her, hvor REGAN Vest allerede er et tilløbsstykke. Både lokalt og nationalt.
Nu får vi alle sammen adgang til et sted – en bygning og en bunker – der fortæller en vigtig historie. Ikke kun om samfundets spidser, der skulle bo her i skoven og træffe svære beslutninger i tilfælde af “ragnarok”. Men også om danskernes hverdag og fællesskab under den kolde krig.
Både Jesper og jeg var unge i 1970’erne og 1980’erne, så det har vi til fælles – vi husker begge de ugentlige tests af sirener. Og anbefalingerne i telefonbogens bagerste sider om beredskab. Dengang var der stor bekymring for kernevåben og atomvinter. Men der var også fællesskab og håb om fred. Vi rykkede sammen i krisen og kulden.
Vi skal ikke lade os diktere af historien, men den er fundamentet for vores nutid – en nutid, hvor forbindelseslinjerne til Rusland desværre igen er iset til.
Her på REGAN Vest mødes fortid, nutid og fremtid på fornem vis. Bunkeren og maskinmesterboligen emmer af verdenshistoriens vingesus – men også af nostalgiske hverdagsglimt i form af gamle tv-apparater og rigeligt med askebægre.
Den nye formidlingsbygning samler elementerne i REGAN Vest-oplevelsen og rummer alle moderne faciliteter. Det har været et mål at skabe en bygning, der passer ind i området og ikke gør alt for meget væsen af sig. Det er en bygning, som skal kunne holde på en hemmelighed, kan man sige.
Jeg synes, missionen er lykkedes. Bygningen er tidssvarende, men efterligner samtidig fortidens diskrete aktiviteter, fordi den ligger som en slags arkivmapper på række. Halvt skjult i landskab og skov.
Det er nok ikke alle gæster, der vil få dén association – men alle voksne og børn, der besøger Danmarks Koldkrigsmuseum vil få ny viden og fantastiske oplevelser med hjem. Det er jeg sikker på.
Her til sidst vil jeg gerne takke alle samarbejdspartnere i Nordjyske Museer og Rebild Kommune. Tak for at byde os ind i det her spændende projekt, der nu giver alle adgang til et sted, der før var forbeholdt ganske få.
Også stor tak til Augustinus Fonden, Nordea-fonden, Spar Nord Fonden, Jutlander Fondene Himmerland, Region Nordjyllands Vækst Forum og Aalborg Kommune. Det er altså så fedt, når vi løfter i flok og i fællesskab, kan skabe et sted som dette.
Jeg håber, at REGAN Vest bliver en stor succes – meget tyder på det!
Tak for ordet.