Hals Museum ligger inde på selve Hals Skanse, der er et unikt gammelt fæstningsværk fra renæssancen (1536-1660). Det er landets bedst bevarede enkeltskanse.
Tøjhuset fra den gamle skanse har levet en omskiftelig tilværelse og blandt andet været kommunekontor og hovedkvarter for den tyske besættelsesmagt under 2. verdenskrig. Siden 1972 har tøjhuset fungeret som museum.
Men museet er meget mere end krigshistorie med kanonkugler og uniformer. Udstillingen på Hals Museum fortæller hele historien om Hals – lige fra den opstod som fiskerleje til i dag, hvor byen er et turistområde. Den er delt op i tre temaer: Porten til Limfjorden, Dagligliv i Hals samt Havn og fiskeri.
Museet er selvbetjent, og har derfor åbent alle årets dage. Der er gratis adgang for alle.
Hals Museum
Hals Museum
Hals Skanse blev opført i 1653-54 som et led i kong Christian 4.’s planer om at sikre og bestyrke Danmarks position som en militær magt i Europa.
Hals Skanse består i dag af det voldanlæg, som blev bygget for over 360 år siden. Tilbage er jordvoldene, voldgraven og ravelinen, også kaldet forværket.
Her fortælles hele historien om Hals – lige fra den opstod som fiskerleje til i dag, hvor byen mest af alt er et turistområde.
Byvandringen begynder ved Hals Skanse, der er anlagt 1653-54 . Du får også historien om vikingen Guld Harald, og du kan se resterne efter de tyske bunkere på Nordmandshage. Mellem Hals og Hou får du fortællinger om de første sommerhuse og i Hou kan Skovgårds Raaling ses.