Norlys sikrer museumsgenstande på Cirkusmuseet

Norlys sikrer museumsgenstande på Cirkusmuseet

Da Cirkusmuseet i Rold åbnede for sæsonen 2023 i begyndelsen af maj, var det med helt nyt lys i udstillingen, som både er mere bæredygtigt, og som skåner de smukke og farvestrålende cirkuskostumer mest muligt. Noget som blev gjort mulig på baggrund af en støtte på 200.000 kr. fra Norlys Vækstpulje.

Sarte cirkuskostumer

Cirkusmuseet i Rold formidler de sidste 200 års danske cirkushistorie med en række forskellige genstande – lige fra cirkusplakater og musikinstrumenter til glitrende kostumer, som har været brugt i manegen. Men det er ikke ligegyldigt, hvordan disse genstande udstilles, hvis de skal bevares for eftertiden.

”Kraftigt lys bleger, og især gamle farverige tekstiler tager skade af det. Er der for meget lys, så falmer tekstilerne, og med tiden mørnes de og falder helt fra hinanden,” fortæller Per Thorling Hadsund, der er konservator og afdelingsleder ved Nordjyske Museer, som Cirkusmuseet er en del af.

”Tekstiler er noget af det mest sarte, og mange gamle tekstiler, der har fået for meget lys, er blevet kedelige at se på og nærmest helt ugenkendelige. Cirkuskostumer er lavet til at shine i en manege og skal det bevares, var vi nødt til at skifte lyset. Ellers ville der i løbet af få år være kommet synlige skader.”

Ifølge Per Thorling Hadsund så har Cirkusmuseet en ganske god samling af gamle cirkusdragter, deriblandt klovnedragter i silke i meget klare farver, og var lyset ikke blevet skiftet, havde man været nødt til at tage flere kostumer ud af udstillingen – så de ikke længere kunne ses på museet.

Det samme ville have været tilfældet for Diana Benneweis’ pailettekjole og Katja Schumanns ridedragt, som også kan ses i udstillingen.

Det nye lys er mest muligt skånsomt overfor de mange cirkuskostumer, der er fx uden UV-stråling. Derudover er der skruet ned for lyset uden, at det går ud over publikumsoplevelsen.

”På den måde har vi sikret, at de også kan ses om tre generationer,” siger Per Thorling Hadsund.

Cirkuskostumer er lavet for at glimte og funkle i manegen, når spotlyset rammer. Men for meget og for kraftigt lys ødelægger kostumerne med tiden. Blandt andet derfor har man nu udskiftet lyses på Cirkusmuseet, så de udstillede kostumer skånes mest muligt – som her Katja Schuemanns ridedragt. Foto: Nordjyske Museer

Langt mere bæredygtigt

Med det nye lys har man slået to fluer med et smæk. For udover at være bedre for de udstillede cirkuskostumer så er det nye lys også langt mere bæredygtigt. Tidligere bestod belysningen af ældre halogenspots og lysstofrør, som ikke levede op til moderne belysningskvalitet eller bæredygtighed. De nye lyskilder bruger under 20 procent af den energi, som de gamle lyskilder brugte.

Det har Nordjyske Museer længe gerne villet ændre på, og med donationen på 200.000 kr. fra Norlys Vækstpulje har museet nu haft mulighed for at gøre noget også ved den sag. De gamle halogenspots og lysstofrør er derfor nu blevet udskiftet med moderne og energibesparende LED-lyskilder som udover at være bedre for museumsgenstandene og mere bæredygtige, også giver en helt anden og bedre oplevelse for publikum.

”Som andelsselskab ligger det i vores DNA at tage ansvar for mere end os selv. Det gør vi blandt andet gennem Norlys Vækstpuljes uddelinger. I år har Norlys Vækstpulje et særligt fokus på de grønne initiativer. Vi prioriterer særligt klimaforbedringer, energirenoveringer og bæredygtigt iværksætteri, fordi det er vigtigt for os at bidrage til den grønne omstilling.” siger Niels Rousing Vendelboe, der er vækstpuljeansvarlig i Norlys.

Hver år giver Norlys Vækstpulje 50 millioner kroner til innovative tiltag og aktiviteter, der bidrager til fællesskab og en grøn og digital samfundsudvikling.

Cirkusmuseet i Rold formidler dansk cirkushistorie, har en aktiv skoletjeneste og en række cirkusarrangementer hvert år. Det rummer også Danmarks eneste cirkusbygning af træ, som cirkusdirektør Heinrich Miehe og ejer af Rold Kro opførte i 1912. Museet er åbent tirsdag til søndag i tidsrummet 12-16 frem til 30. september.