Fond støtter den nye udstilling om ringborgen ved Vikingemuseet Fyrkat

Fond støtter den nye udstilling om ringborgen ved Vikingemuseet Fyrkat

En ny permanent udstilling på Vikingemuseet Fyrkat er på tegnebrættet, og nu bliver arbejdet mere konkret, idet Aage og Johanne Louis-Hansens Fond har valgt at støtte udstillingen med en generøs donation på 500.000 kr. Når museet lukker ned efter sommersæsonen 2022, går arbejdet med den nye udstilling for alvor i gang.

Udstillingen placeres i den ene længe på Fyrkat Møllegård, der ligger lige ved vikingeborgen Fyrkat, som årligt besøges af mere end 30.000 gæster fra ind- og udland. I mange år har de skullet tage turen ind til Hobro by for at se nogle af de mange fund, der i 1950’erne og 1960’erne blev udgravet ved borgområdet. Med den nye udstilling flyttes fund og formidling helt tæt på findestedet og giver dermed publikum en mere samlet og meget bedre museumsoplevelse.

”Fortællingen om tilblivelsen af det danske rige under Kong Harald Blåtand er både væsentlig og spændende, og det glæder mig meget, at Aage og Johanne Louis-Hansens Fond helt konkret vælger at støtte den del af Nordjyske Museers arbejde med at opgradere Vikingemuseet Fyrkat til en ny attraktiv heldagsdestination”, siger Lars Christian Nørbach, der er museumsdirektør på Nordjyske Museer, som Vikingemuseet Fyrkat er en del af.

Den nye udstilling

Den nye udstilling på Fyrkat Møllegård kommer dels til at give de besøgende en introduktion til fortællingen om Fyrkat og de andre danske vikingeborge fra Kong Harald Blåtands tid, dels til at udfolde den unikke fortælling om Vølven fra Fyrkat. Hun var en troldkvinde, der blev fundet i en af de grave, der blev udgravet ved vikingeborgen.

Udstillingen vil henvende sig til både børn og voksne – og såvel danske som udenlandske besøgende. Med formidling gennem film, genstande og digitale virkemidler vil de besøgende få en levende helhedsoplevelse, hvor der både er plads til interaktion, nørderi og mulighed for at få masser af spændende viden.

Projekt Fyrkat – en ny heldagsdestination

Arbejdet med at gøre Vikingemuseet Fyrkat til en attraktiv heldagsdestination løber sammenlagt op i godt 20 mio. kr., og med den generøse støtte fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond mangler Nordjyske Museer nu knap 7 mio. kr. for at kunne realisere alle faser af projektet. De øvrige midler er dels hentet i museets egne kasse, 2 mio. kr., samt 3 mio. kr. fra Mariagerfjord Kommune, 500.000 kr. fra Jutlander Fonden Hobro, 200.000 kr. fra Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, 500.000 kr. fra Knud Højgaards Fond, 500.000 kr. fra Spar Nord Fonden samt knap 5,5 mio. kr. fra Nordea-fonden.  

I første fase, som gennemføres i løbet af 2022-23, renoveres østlængen på Fyrkat Møllegård, så den nye udstilling kan etableres her. I de øvrige faser i projektet indgår blandt andet en væsentlig opgradering af publikumsfaciliteterne på Fyrkat Møllegård, og da Fyrkat ligger på Hærvejsruten, etableres også en række indbydende faciliteter til hærvejsgæster samt en bedre formidling på skilte i landskabet. Projektets øvrige faser indebærer en renovering af Fyrkat langhus og renovering af Fyrkat Vandmølle. Hele projektet er planlagt til at finde sted over de kommende fire år.