Cirkus Schumann og dyrene
De havde deres storhedstid, da danske cirkusmaneger var fyldt med dyr, og især evnen til at dressere heste og forkæle publikum med spektakulære numre med disse prægtige dyr, gjorde Cirkus Schumann berømt. Nu åbner Cirkusmuseet i Rold en særudstilling, der fortæller historien.
Spektakulære dressurnumre
I næsten 50 år i træk – frem til 1969 – optrådte Cirkus Schumann i Cirkusbygningen i København. Schumann havde både vilde dyr, klovne og akrobater, men særligt kendt var familien for sine imponerende hestenumre, og publikum strømmede til for at opleve heste, der kunne gå på bagbenene, springe over forhindringer og sågar hoppe i sjippetov. Den særlige evne til at dressere heste blev videregivet i generationer, og de bærende træningsprincipper bestod af sukker, klap og tålmodighed fremfor straf og pisk.
Cirkus Schumanns historie går helt tilbage til 1868, hvor Gotthold Schumann bliver den første direktør. På Cirkusmuseet i Rold får publikum primært historien om Schumanns arbejde med dyrene – også den del, der fortæller, hvorfor det efterhånden blev vanskeligt at optræde med såvel heste som andre dyr i dansk cirkus.
I mange år var numre med ikke bare heste, men også alskens vilde dyr en fremtrædende del af cirkus. Disse numre var meget populære, men de seneste 50 år har man i flere omgange strammet dansk lovgivning, så der efterhånden ikke er flere dyr tilbage i manegen. I dag er vilde dyr forbudt i cirkus i Danmark. De fleste husker nok historien om fire tidligere cirkuselefanter, som nu er sendt på pension i Knuthenborg Safaripark.
Denne udstilling tager publikum med tilbage til et dansk cirkus, der især blev kendt for sine hestenumre af meget høj kvalitet, men som også optrådte med vilde dyr. Her kan publikum dykke ned i historien om deres særlige evne til at træne heste og om datidens holdning til dyr i cirkus.
Udstillingen er blevet til med hjælp fra Katja og Benny Schumann.