Den gamle jul rykker ind i Jens Bangs Stenhus

Den gamle jul rykker ind i Jens Bangs Stenhus

I forbindelse med fejringen af 400-året for opførelsen af Jens Bangs Stenhus åbnede Aalborg Historiske Museum under stor opmærksomhed en ny museumsbutik i husets stueetage tilbage i august – og selvom der er næsten to måneder endnu, så banker julen nu for alvor på stenhusets dør. Museumsbutikken er nemlig forvandlet til julebutik med fine, gamle julevarer på disken.

Den nye museumsbutik hylder historien om det gamle Svane Apotek, der lå i selvsamme lokaler i næsten 350 år. I gamle dage solgte apotekeren meget andet end blot den medicin, som han havde pligt til at have på lager. Udover at forhandle medicin var apotekeren derfor også specialkøbmand for luksusvarer som forskellige eksotiske krydderier, chokolade, lakridsrod og te fra det store udland samt vinhandler i stor stil.

Udover de fine, gamle varer, hvor mange på en eller anden måde relaterer sig til det gamle apoteksvæsen, så er butikken også indrettet med en række museumsgenstande fra det gamle Svane Apotek. Butikken er derfor en blanding af varer og udstilling, og den oser derfor af en helt særlig stemning, som kun få moderne butikker kan matche.

Kandiseret ingefær, sukkerstokke og elskovsmiddel

I den moderne butik består julegodterne derfor blandt andet af kandiseret ingefær, stribede sukkerstokke, lækre engelske småkager i smuk dåse og lakridsrod. Og er det ikke nok til at fornøje ”de historiske smagsløg” hos kunderne, har butikken også gammeldags gløgg-blandinger, en særlig jule-teblanding og elskovsmidlet Ipocras fremme på den gamle apotekerdisk.

Ipocras er en medicinsk vin fremstillet af rødvin og særlige krydderier, og den, der fås i Jens Bangs Stenhus her i 2024, er lavet præcis, som man gjorde i renæssancen. Dengang mente man, at Ipocrasen var god især for ældre mennesker for at holde varmen om vinteren. Og netop fordi den virkede ”varmende”, var den også et glimrende elskovsmiddel, forlød det. Den smager i retning af gløgg, og den ”varmende drik” er derfor hel ideel at nyde her i de kolde vintermåneder.

Varer langvejs fra

På hylderne findes også lakrids af den gammeldags helt koncentrerede slags. Lakrids var i århundreder først og fremmest et lægemiddel, som man især brugte mod forkølelse. Først for godt hundrede år siden blev det almindeligt at bruge lakrids som smagsstof i slik. Den bedste lakrids fik apotekeren fra Italien, og det er også italiensk lakrids, man igen sælger i det gamle apotekslokale.

Foruden lækkerier af den spiselige slags, så finder man også gammeldags julekugler og glaspynt fra Brink Nordic og papirjuleklip i gammel stil. Der er også varer langvejs fra som fx grønlandsk julepynt i sælskind, svenske nisser fra Nääsgränsgården. På den måde lever museumsbutikken op til husets stolte traditioner med varer fra udenlandske købmænd.

Endelig er det igen muligt at få helligtrekongerslys, som traditionelt har været brugt til at markere julens afslutning Helligtrekongersaften, der falder i begyndelsen af januar. Lyset har tre arme – en for hver af de tre hellige konger, der kom med gaver til det lille Jesusbarn.