Brammings kravlenisser

Den danske tegner Frederik Bramming (1911 – 1991) er kendt for at være ophavsmand til begrebet kravlenisser.

Historien om Brammings nisser strækker sig tilbage til 1947, hvor det første klippeark med kravlenisser blev udgivet. Der havde eksisteret udklipsark med nisser fra starten af det 20. århundrede, men navnet ”kravlenisser” opstod først, da Bramming i 1947 udgav et klippeark med titlen “kravlenisser”.

Det blev udgivet ved Kunstforlaget Alliance, og de første to ark udkom i 80.000 eksemplarer – og stort set alle, der er opvokset i 50’erne og 60’erne, kender hans tandløse nisser med den lange hue uden kvast og de lidt for store strømpebukser.

Et andet særkende ved Brammings nisser er, at de altid er glade. Han havde nemlig gjort forstudier, inden han lancerede sit første ark med kravlenisser, og opfattelsen af nissen som ondskabsfuld og hævngerrig stemte dårligt med hans egen tilgang til julen, som han holdt meget af. Udover at være i godt humør og fyldt med spilopper, er Brammings nisser også bevidst barnlige. Faktisk udtalte Bramming, at hans nisser aldrig bliver voksne.

Bramming tegnede sine kravlenisser gennem tre årtier, og med stor fantasi satte han nisserne ind i nye kontekster – fx som musikere i Nissernes Vagtparade, som håndværkere, sammen med dyr etc.

Mange af Brammings ark med kravlenisser er genoptrykt i flere omgange, og i julebutikken på Aalborg Historiske Museum kan du købe mange forskellige varianter af de kendte Bramming-nisser – både de klassiske ark med kravlenisser samt andre juleting med Brammings nisser som motiv.

Skrevet 30. oktober 2023