Rundvisning: Aalborg i industritiden
Fra 1870’erne tog den industrielle revolution for alvor fart i Danmark og dermed også i Aalborg. Men i modsætning til andre steder i landet var der ikke meget maskinindustri i byen. Det var gammeldags produktionsformer med slidsomt arbejde, der krævede masser af billig og ufaglært arbejdskraft, og der var nok at tage af – både mænd, kvinder og børn var flyttet fra landet til byen for at arbejde på fabrikkerne.
På rundvisningen i museets udstillinger fortælles om de mange fabrikker og industrier i byen, hvor der blev produceret alt fra is, margarine, clips og fuglebure til cigarillos, maskinmotorer og skibe. En by med gang i, og ikke mindst med det stolte motto: ”Aalborg viser vej!”
De mange produktioner krævede som nævnt masser af ufaglærte arbejdere til at tage det hårde slid på havn, bryggeri, cementfabrik og svovlsyrefabrik. Der var sammenhold på arbejdspladsen, men med en hård kultur, hvor der heller ikke blev lagt fingre imellem, når man drillede hinanden og fandt på rammende øgenavne.
Med tilstrømning af de mange arbejdere begyndte behovet for fagforeninger. Museet har en stor samling faner, som bunder i de mange fagforeninger, som blev dannet inden for alle fag. Fanerne var det samlende midtpunkt i kampen for bedre vilkår.
På rundvisningen fortælles også om fremtidens arbejdskraft, nemlig børnene. De gik i skole, når de ikke arbejdede på fabrikkerne under streng disciplin og skulle sidde pænt på lige rækker i skolen, lære udenad og lære at adlyde en ordre.
Bemærk venligst, at købte billetter ikke refunderes, og de byttes ikke til andre datoer eller arrangementer.