Hør om fundene fra Fyrkat

Hør om fundene fra Fyrkat

Smykker, husgeråd og våben dukkede op af mulden, da man i begyndelsen af 1950’erne udgravede området ved vikingeborgen Fyrkat.

Et fint udvalg af fundene er udstillet på Hobro Museum, og 1. juni og 3. juni kan du komme med på rundvisning i udstillingen og se fundene på allernærmeste hold. De udstillede genstande er bag glas og alarmer, men du får rekonstruktioner af nogle af de fine fund mellem hænderne, så de kan studeres nærmere.

På rundvisningen kan du høre mere om de mennesker, der har boet ved Fyrkat, og om det liv, der er blevet levet i området, mens ringborgen var i brug i slutningen af 900-tallet. Vi fortæller også mere om de ca. 30 grave, som er udgravet lige udenfor voldene på Fyrkat. Helt særlig er især grav nr. IV, hvor en vølve er gravlagt.

Foruden Fyrkat er der fundet fire andre tilsvarende ringborge i Danmark, som alle er opført omkring år 980, da Harald Blåtand var konge i Danmark. Der findes ingen kilder, der fortæller om de danske ringborge udover det arkæologiske materiale. Men det alene kan indirekte fortælle en hel del om borgene, og på rundvisningen fortælles om de forskellige tolkninger og teorier vedrørende Fyrkat og de andre borges funktion og historie.

For hvorfor byggede man egentlig en borg her? Hvem boede på borgen? Hvem var de mennesker, som er blevet fundet begravet her? På rundvisningen får du svar på nogle af disse spørgsmål.

Bemærk, at for at deltage, skal du kunne fremvise et gyldigt coronapas i form af enten en negativ COVID-19 test, der er max 72 timer gammel, et gennemført COVID-19 vaccineforløb, eller et overstået COVID-19 sygdomsforløb (for min. 14 dage og max 180 dage siden). Børn under 15 år fritaget for COVID-19 test.

Du skal ligeledes bære mundbind/visir indenfor på museet. Børn under 12 år fritaget for mundbind/visir.

Bemærk, at der kun kan bookes to gratis billetter pr. transaktion.