Foredrag: Fritidsliv og turisme ved Mariager Fjord

Foredrag: Fritidsliv og turisme ved Mariager Fjord

I en rejseguide fra 1869 beskrev en rejseskribent begejstret Hadsundområdet som en naturskøn turistattraktion. Det lokkede turister til, og i kølvandet på dem kom badeanstalter, hoteller, skovpavilloner m.m.

Torsdag 7. marts kan du høre historien om dengang Hadsundegnen blev turistland.

For mange mennesker er Mariager Fjord i dag lig med fritidsliv og turisme. Det naturskønne område bruges flittigt til sejlads, badning, lystfiskeri, picnic, camping, sommerhusophold, spadsere-, cykle-, og rideture. Sådan har det imidlertid ikke altid været. Fænomener som fritidsliv og turisme kom først for alvor til herhjemme i løbet af 1800-tallet i takt med at et bredere udsnit af danskere fik flere penge mellem hænderne – og mere fritid til at bruge pengene.

Fritidslivet og turismen udviklede sig først omkring hovedstaden, men i takt med at jernbanenettet blev udbygget og flere og flere dampskibsruter oprettedes fik danskerne mulighed for at opleve stadigt fjernere egne af landet. I 1869 kom turen til Hadsund og omegn, der af førnævnte rejseskribent P.V. Grove introducerede som en ”hidtil noget ukendt egn”, der imidlertid ikke stod tilbage for selv de bedste landskaber, der kunne opleves på Nordsjælland.

Med foredraget rejser vi tilbage til turismen og fritidslivets barndom, som de udspillede sig omkring Mariager Fjord – vi gæster de gamle badeanstalter, forlystelsesetablissementer, danserader og går ombord på dampskibene med madkurv og hornorkester.

Aftenens rejseleder er kunsthistoriker Klaus Højbjerg fra Dansk Center for Herregårdsforskning.