Den Kolde Krig: Rundvisning i Hadsund Kommandocentral

Den Kolde Krig: Rundvisning i Hadsund Kommandocentral

Hvordan og hvorfra skulle samfundet ledes, hvis Den Kolde Krig havde udviklet sig til en regulær krig?

Mange bygninger rundt om i Danmark havde en helt særlig funktion under Den Kolde Krig – nogle mere hemmelige end andre. Kommandocentralen var det sted, hvorfra det civile beredskab skulle styres i tilfælde af et krigsudbrud, og under Den Kolde Krig lå der lidt over 100 kommunale kommandocentraler spredt over hele Danmark. Det var herfra det lokale politi, borgmesteren, civilforsvaret og den kommunale ledelse kunne koordinere beredskabet, hvis Den Kolde Krig havde udviklet sig til en regulær krig.

En af dem var Hadsund Kommandocentral, og søndag 30. maj kan du komme med på rundvisning i den fuldt møblerede bunker og høre mere om dens rolle under Den Kolde Krig. Kommandocentralen ligger godt skjult ved Falck stationen, og selve nedgangen er forholdsvis diskret. Kun er et mindre hegn omkring betontrappen ned til den underjordiske bunker afslører, at det var her, at man i Hadsund Kommune skulle styre beredskabet, hvis krigen var kommet.

Efter besøget i kommandocentralen går turen til Hadsund Egnssamling, hvor museumsinspektør Ulla Egeskov fortæller om en af de andre store koldkrigsbunkere i området: REGAN Vest. Arbejdet med at omdanne den til museum er i fuld gang, og Ulla Egeskov viser billeder og genstande fra bunkeren og fortæller om arbejdet frem mod åbningen af Koldkrigsmuseet REGAN Vest i 2022.

Bemærk, at trappen ned i kommandocentralen besværliggør adgangen for gangbesværede, og at det af samme årsag ikke er muligt at medtage kørestole, klapvogne og lign.

Bemærk, at for at deltage skal du kunne fremvise et gyldigt coronapas i form af enten en negativ COVID-19 test, der er max 72 timer gammel, et gennemført COVID-19 vaccineforløb, eller et overstået COVID-19 sygdomsforløb (for min. 14 dage og max 180 dage siden). Børn under 15 år fritaget for COVID-19 test.

Du skal ligeledes bære mundbind/viser, når du bevæger dig rundt. Børn under 12 år fritaget for mundbind/visir.

Bemærk, at der kun kan bookes to gratis billetter pr. transaktion.

Mødested: Hadsund Kommandocentral, Fabriksvej 2A, 9560 Hadsund (Ved Falck stationen). Efter rundvisningen i kommandocentralen fortsætter arrangement på Hadsund Egnssamling, Rosendals Allé 8, 9560 Hadsund.