Dania – Cementeventyret ved Mariager Fjord

Dania – Cementeventyret ved Mariager Fjord

Lørdag 30. april slår Hadsund Egnssamling dørene op for en lille særudstilling om cementfabrikken Dania ved Assens. Kl. 14.00 og kl. 15.00 får museumsgæster en introduktion til fabrikkens historie, som krydres med Assens Samlingens imponerende fotosamling af Dania og gamle filmoptagelser fra fabrikken.

I 1860 lå en lille søvnig landsby ved navn Assens ved Mariager Fjord. Få årtier senere var den lille by indhyllet i røg fra osende fabriksskorstene, og den myldrede med industriarbejdere indsmurt i gråt cementstøv. Undergrunden i området var nemlig spækket med kridt, og det var der brug for til de mange moderne bygninger, der rejste sig i Danmark i den periode. Derfor grundlagde driftige erhvervsfolk flere cementfabrikker her ved Mariager Fjord. Byen var i løbet af få år forvandlet sig fra at være et bondesamfund til at være en lille industriby.

Den vigtigste og længstlevende fabrik var Dania grundlagt i 1886, og den var i begyndelsen af 1900-tallet en af de største cementfabrikker i Danmark. Den blev i 1909 overtaget af aktieselskabet F.L. Smidth og Co, der efterhånden overtog næsten alle cementfabrikker i Danmark. Fabrikken forvandlede mange af områdets bønder til industriarbejdere i generationer og gav dem en god arbejdsplads. Succeshistorier har dog tit en bagside, og det havde Dania også. Den dækkede byen i gråt cementstøv, og selvom folk var glade for byens livsnerve, blev fabrikken også ramt af kritik for netop det. Alligevel havde den ikke travlt med at gøre noget ved problemet, og der blev først sat et filter på én af deres skorstene sidst i 1960’erne.

I 1970’erne haltede Dania bagefter i produktionstempoet i forhold til F. L. Smidths modervirksomheden Aalborg Portland Cement Fabrik ved Aalborg, og de store skibe kunne efterhånden ikke komme ind i den lavvandede fjord for at afhente cementen. Dania drejede nøglen om i 1984.

Den lille særudstilling om Dania åbner på Hadsund Egnssamling 30. april og kan ses resten af sommersæsonen.

Arrangementet er en del af Historisk Festival, som finder sted på Nordjyske Museers udstillingssteder i weekenden 30. april til 1. maj. Bemærk, at der kun kan bookes to gratis billetter pr. transaktion.