Indvielse af Koldkrigsmuseet REGAN Vest 10. februar 2023
Tale ved Borgmester Rebild Kommune, Jesper Greth

Kære alle sammen,

Så står vi her endelig og kan løfte sløret for måske Danmarks og i hvert fald med sik-kerhed Rold Skovs bedst bevarede hemmelighed i årtier. For nu åbner vi endeligt dø-rene for offentligheden til det flotte REGAN Vest. Jeg ved, at det har været en lang proces, hvor alle også her til sidst har knoklet for at nå i mål. Men hvor er det et fan-tastisk museum og et fantastisk symbol på en helt særlig tid i Danmarks og Europas historie, vi i dag kan indvie – stort tillykke med det.

Med åbningen af REGAN Vest får vi en turistattraktion i verdensklasse, der som en dynamo vil generere vækst i området og tiltrække turister nationalt såvel som internationalt. REGAN Vest vil uden tvivl være med til at sætte Rebild Kommune og ikke mindst området omkring Rebild Bakker og Rold Skov på landkortet som et sted, man bare må og skal opleve. For hvem vil ikke gerne – i bedste spionstil – opleve et atom-sikkert og indtil for få år siden tophemmeligt anlæg designet til at huse og opretholde det danske demokrati i en krigssituation. På den måde er REGAN Vest ganske unikt – både i sin udformning og med sin tophemmelige historie. Med til historien hører også, at når jeg bevæger mig rundt som borgmester og taler med borgere, er der virkelig mange, som har været i berøring med byggeriet, og for hvem åbningen af REGAN Vest betyder noget helt særligt. Åbningen er derfor også forbundet med en stor stolthed – for vores borgere, for mig som borgmester og for hele kommunen.

Derfor vil jeg selvfølgelig også gerne på Rebild Kommunes vegne rette en særlig tak til Nordjyske Museer, der har været drivkraften i dette storstilede projekt samt en særlig tak til Realdania for det enormt flotte bidrag, som har været altafgørende for, at vi står her i dag. Derudover skal selvfølgelig også lyde en tak til de øvrige samarbejdspartnere, som har støttet projektet; Augustinus Fonden, Nordea Fonden, Spar Nord Fonden og Sparekassen Danmark og en række andre sponsorer, som har bidraget på den ene eller den anden måde. Åbningen af REGAN Vest er kun blevet til ved jeres tro på og interesse i det. Samtidig vil jeg også gerne rette en tak til Aalborg Kommune samt Region Nordjyllands vækstfond, Folketinget og byrådet i Rebild Kommune, der med stort engagement har bakket op om tilblivelsen af Museum REGAN Vest.

Med åbningen af REGAN Vest kan besøgende glæde sig til en tur tilbage i tiden, hvor de kan opleve dagligdagen som familie i maskinmesterboligen, den atomsikre bunker indrettet til regeringen, regenten, og de øverste led i de vitale statsorganers kommando. De kan også gå på de mange anlagte stier, som understreger den enorme skala for byggeriet og giver mulighed for at se anlæggets overjordiske installationer og samtidig nyde naturen.

Tænk engang, at det kun er få årtier siden, at sikkerhedssituationen var sådan, at man ikke bare overvejede at bygge så vildt et anlæg som REGAN Vest, men at man rent faktisk gjorde det. REGAN Vest er med sit format med til at fortælle en historie om den kolde krig på en autentisk og nærværende måde – og give stof til eftertanke i forhold til den situation, vi ser i verden i dag.

Jeg ser i hvert fald frem til, at kommunens borgere og turister fra nær og fjern nu kan besøge REGAN Vest og lade sig rive med af historien og de imponerende konstruktioner. Endnu en gang stort tillykke med det flotte nye museum.