To butikker på Fyrkat

To butikker på Fyrkat

Lige nu arbejder personalet på Vikingecenter Fyrkat på højtryk for at blive klar til sæsonstart til påske – nærmere bestemt skærtorsdag 18. april. Og når dørene åbnes for publikum, sker det med ikke én, men to butikker fyldt med spændende vikingevarer – og med to muligheder for at købe billet. Billetten gælder naturligvis både til vikingegård og vikingeborg.

Hele påsken kan man finde bronzestøber og arkæolog Ken Ravn Hedegaard på Vikingegården, hvor han fortæller om vikingernes bronzesmykker. Vikingegården er den første del af Fyrkat, som man møder, når man kommer kørende fra Hobro. Ni gule huse opført af egetømmer og med lerklinede vægge og stråtag udgør tilsammen rekonstruktionen af stormandsgård, som den så ud på Harald Blåtands tid. Udover butik og billetsalg rummer husene beboelse og værksteder.

En lille kilometer længere ude af vejen langs Fyrkat Langsø lå ringborgen Fyrkat. Borgen har været et storslået bygningsværk med volde, voldgrav, 16 store træhuse og flere mindre bygninger, men den eksisterede kun kort tid.

I dag viser jordvolde, hvor borgen lå og hvid sten indenfor voldene markerer, hvor husene lå. Uden for borgområdet har man rekonstrueret et af de imponerende langhuse.

Hidtil har adgangen til borgen gået gennem Fyrkat Møllegaards vognport, skråt over gårdspladsen og videre op ad en sti til borgen. Nu skal man fortsat ind ad porten, men herfra går man nu ind i en helt ny butik, som udover et bredt udvalg af varer som bøger, vikingesmykker, skind og mjød også både rummer kaffeautomat og billetsalg.

Uanset om billetten købes på vikingegården eller ved Fyrkat Møllegaard, giver den adgang til begge steder. Desuden giver billetten adgang til Hobro Museum, hvor de mange finde fund, der blev udgravet ved ringborgen, er udstillet.